Arany Liliom Alapítvány - Kényszer-végelszámolás alatt

Belépés

 

Beszámoló

2011 január  8-án a Millenáris Park Önkéntes Év megnyitója és fotóval dokumentálva.  Civil szervezetek mutatkozhattak be, akik önkénteseket foglalkoztatnak. Éltem a lehetőséggel, mint elinduló alapítvány, egy laptopon bemutathattam alapítványi tevékenységemet. Januárban még folyik a képzésem a Pestesély nonprofit kft-nél a szegénységben élő tapasztalati szakértő szakmai gyakorlata. Az Egymásra lépni tilos társasjáték meg tanulása, ami a társadalmi hátrányban élők jobb megismerését szolgálja.
Január 24-én az Európa 2020 stratégia konferencia véleményezése a Gazdasági Minisztériumban.
Január 26. Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet Kérdések és válaszok konferencia sorozata, ahol szintén több civil szervezet mondja el véleményét a hátrányos helyzetben élő sorsáról, kritizálva a fehér diplomás európai szemléletű hozzáállást.
Január 31. Budapesti Szociális Forrásközpont értekezlet az adósságkezelés segít vagy hátráltat. Ügyfelek nehézségei az önkormányzat ügyintézője és a helyi törvény ebbéli nehézségeinek vizsgálata.

Február 2. Vakok Állami Intézete: vak házaspár panasza megvizsgálása egy államilag fenntartott intézmény bánásmódja a rászoruló helytelen bánásmódja miatt.
Február 9. Külügyminisztérium: Otthon segítünk Alapítvány konferenciája, Hollandia, Cseh ország minta bemutatása. Mit tehet egy magyarországi szervezet egy-egy hátrányban élő család segítésében.
Február 23. Műszaki és Gazdasági Egyetem: Oktatás kérdése HÖOK rendezésében. Miért kap segítséget, plusz pontot az, aki az életben hátránnyal indul? Pl: felvételi pont a roma, a kismama, a szülő iskolázatlansága stb…
Február 24.Multikulti rendezvény: Filmvetítés a hátrányban élőkről a média stigmatizáló szerepe, csak a negatív hír a hír.

Március 3. a Magyar Szegénységellenes Hálózat Hallasd a hangod képzése. A képzés lényege, megismerni, megismertetni a jogokat, persze a kötelességeket is. Mit várunk el a társadalomtól, mit vár tőlünk a társadalom. Közben, értékeljük a napvilágra kerülő rendeleteket ezeket véleményezzük. Így születik meg a 12 pontos követelésünk a nyár közepére.
március 9. Kérdések és válaszok (mint fentebb)
Március 11. A felnőtt korukra látásukat vesztők demonstrációja a NEFMI Alkotmány utca 3. Ahol visszakövetelik a látásvesztésük után szükséges oktatást, rehabilitálást. Mivel a minisztérium nem akarta kifizetni a rehabilitációhoz szükséges támogatói összegeket, így az ezt végző civil szervezetek nem tudták a képzésüket folytatni.  Fotóimat a Látássérültek Jogaiért Mozgalom számára lejuttattam.
Március 18. ELTE konferencia a Megszólalunk Gyöngyöspatán kialakult helyzetről
http://www.hilscher.hu/megszolalunkkonferencia
ennek a honlapján, jobb oldalon az általam készített fotók láthatók, bár nevemmel nem fémjelezték, holott Bugarszki Zsolt megígérte.
Március 21 két napos rendezvény az Esélyek Háza ahová iskolákból jöttek osztályok, úgymond

 

osztályfőnöki óra keretében próbálhatták ki a vak és gyengén látók életét, mozgáskorlátozott kerekesszékét, drogmegelőzés és roma-nem roma beszélgetés.

 

Március 30. Gyerekesély programiroda beszámolója Szécsény térségében elindított programról. Gyerekházak, és a Biztos Kezdet Házak elindulásáról.
Április 8. a Századvég alapítvány 4X2 napos képzést hirdet civil szervezetek számára. Nekem fontos képzés, nagyon kell a mások tapasztalata. Hogyan is működik egy egyesület egy alapítvány, milyen programjaik vannak. És nem hátrány, ha közelebbről megismerjük egymást.
Április 14. Szegénységben élő tapasztalati szakértő záró konferenciája ahol a 45 tapi szaki oklevelét megkapja a norvég külügyminiszter asszonytól. Azt hiszem, innentől azért már hanyagolom is a tapi szaki képzésben részt vevőket, hiszen decemberre már többségével megszakad a kapcsolat.
Április 15. Kürt utcai Menhely Alapítvány télbúcsúztatója, a Blaha l. téren látványosan elcsomagoljuk a krízis autót és a télen elhunytakra emlékezünk.
Április 16. TASZ demonstráció „Mi a baj az új alkotmánnyal 11 pontos követelése.
Április 17. demonstráció az LMP rendezésében V. Vörösmarthy tér
Április 19. Hallasd a hangod brüsszeli anyag összeállítása, Munka és munka közötti különbségek
Április 21 az Új szemlélet csoport kért fel dokumentálja a petíció átadást.
https://picasaweb.google.com/111845745798008965482/Ize2
Április 28 Konferencia az oktatásról LIFE csoport
Május 3.
https://picasaweb.google.com/tapasztalat1/FogLak?authuser=0&feat=directlink

FogLak hajléktalanok helyzete. Itt már tudjuk, hogy a Belügyminisztérium büntetni fogja a hajléktalanokat, mert nem rendeltetésszerűen használják a közterületet. Azaz életvitelszerűen senki nem élhet parkban, járdán a metróban, de nem ajánl alternatívát, hogy hova is menjen a hajléktalan. Kevés a hajléktalan szálló a nappali melegedő? Vagy már túl sok a hajléktalan? Az mitől alakult ki? Tudjuk az okát, de megint azt látni, hogy a jelenlegi kormány nem hallgat meg bennünket.
Május 17. Duna Palota a SZERSA konferencia.
Május 20. Hotel Platánus Színes Média konferencia.
Június 1. Community Gödör klub a média hatása a krízisújságírás helyes vagy helytelen. Gyöngyöspatán járt újságírókat kérdeznek az érdekeltek, mert a roma lakosságból csinálnak bűnöst, a segítőt büntetik meg. Így inkább vádújságírás alakult ki.
Június 1-3 Egyenlő bánásmód hatóság képzése. Mik a jogaink? Diszkriminálhat-e egy munkáltató származás, életkor nemi különbségek miatt, és hol a jogorvoslat lehetősége.
Június 7-8 Európai civil szervezetek konferenciája.  Ez abból is fontos, mert a napokban íródik a véleményezés sok-sok civil szervezettel karöltve, mert új civil törvény íródik, alakulási jogokkal, regisztrációt megkönnyítő lehetőséggel, ám vannak bizonyos hátrányai a közhasznúsági besorolásnak. Körülbelül 60 000 civil szervezet van most bejegyezve, amiből vannak működök, de vannak nagyon régi elszunnyadt szervezetek is. És persze a Nemzeti Civil Alap struktúrájának változtatása.
Június 11 Csillebérc gyereknap. Civilek utcája.

Július 22. MSZEH küldöttgyűlés, ahol megválasztanak a Közép-magyarországi régió vezetőjének. Én nagyban eldicsekedtem tisztségemmel, de a vezetőség a kevesebb szavazatot kapó jelöltet nevezte ki. Ám vigaszdíjként lehetőségem volt elvégezni egy fotós képzést, de még nyomozok, hogy ki volt az, akinek nem tetszik az én jelöltségem. Mondhatni tisztáznám, de nem áll velem le erről beszélgetni sem Polacsek Györgyi, sem Márton Izabella sem Herpayné Márkus Ági. Csak annyi hogy a vezetőségbe 5 szakmai diplomás és 2 szegénységben élő lehet. Bár nem értem… de ami késik, nem múlik. Mire ez a kinevezési határozat napvilágra kerül, már augusztus vége van.

Július 24. Pestesély konferencia. A Pestesély a VIII. kerületben az önkormányzat által működtetett állásukat vesztett emberekért jött létre. Vezetője Kulinyi Márton elhivatott a hátrányban élők segítésében, a hajléktalanokat felkarolva munkalehetőségeket biztosított a kerületben az önkormányzat által fenntartott intézményekben.  De 2011 januárjában a Közmunka törvény megváltozott. Így most kevesebb álláskeresőt tud foglakoztatni.
Július 27. HAND konferencia
Július 11. a Magyar Szegénységellenes Hálózat demonstrációja a parlament előtt, ahol rabruhában demonstrálunk a közfoglalkoztatási törvény ellen. A Parlamentbe nem engedtek be ebben a jelmezben, és csak 30 perces belépőt kaptunk, nem lehetett bevinni sem telefont, sem fényképezőgépet és nehogy rendetlenkedjünk némán mozdulatlanul kellett ülni.
Július 15 NOE rendezvény. Ilyenkor osztják ki a Családbarát díjat önkormányzatoknak. Tavaly kapott Esztergom, ma tudjuk mi a helyzet Esztergommal.
Augusztus 2. Nehrud park a roma holokauszt áldozataira emlékezünk.
Augusztus 11. Kapocs Alapítvány képzése: kortárs segítés.
Polgár község: adományt viszünk Skultéti Gáborral, közben kiderítem az uzsorásokat. HEOL cikke alapján, hogy már az élelmiszert is uzsorakamatra adja valaki és ezzel olyan haszonra tesz szert kizsákmányolva más embereket. Uzsorázás eddig is büntetve volt, de az elszenvedő nem tett feljelentést, félt a későbbi következményektől.
Augusztus Gödör klub segítségével elindítom a „Hozz magaddal egy doboz színes ceruzát” adománygyűjtő kampányt a beiskolázás nehézségeivel küzdő családok számára.  Ugyanekkor indítja Szőke Judit is az adománygyűjtést, majd a TASZ is ez kicsit nehézségbe ütközik, de tudom, hogy minden adomány jó helyre kerül.
Augusztus 30. Beiratkozom a Perfekt iskola felnőttképzési szakán induló szociális gondozó-szervező szakra. Cél, hogyan vezessek egy szociális szolgáltatást nyújtó intézményt. Itt gondolok családok átmeneti otthona vagy hajléktalan ellátásban ez a diploma jól fog jönni.
Sikerül egy bolttal szerződni, hogy a záráskor megmaradt pékárút megkapjam és azt a környezetemben élő hajléktalanoknak szétosszam.
Próbálok bejutni az utcai szociális munkás hajléktalan ellátásban, de nincs telephelyem, ezért nem sikerül. Kell egy hely, ahol a ruhákat, adományokat tárolom, és a teát meg tudom csinálni, stb…
Szeptember 7 Petíciót adunk át a Szabó Józseffel a Devizahitelesek ügyében.  1000 aláírásonként tervezte Józsi de már a 3 ezredik nem jött össze. Ő benne van a bizottságban.
Szeptember 22. Skultéti Gábor elviszi Polgár községbe a 4 kismamának összegyűjtött baba holmit.

Időközben bejelentkeztem a IX. kerületbe népszámlálónak. Ez is egy nagyon érdekes feladat volt. Mennyire titkolják az emberek a kiadott lakásukat, nem jelentik be az APEH/NAV felé, hogy nekik ebből anyagi haszon származik, ebből a pénzből adózni kellene, vagy ők a munkájuk miatt máshol szintén egy bérleményben élnek?! Saját tulajdonú lakás egyben röghöz kötöttség vagy valami más? Kényszerhelyzet? Mivel kevés az önkormányzati lakás? Tudjuk, hogy az állam nem épített legalább 20 éve de 1976-ban legalábbis ez a építkezés megállt.
Szeptember 30 Mosonmagyaróvár a Pestesély volt meghívva erre a rendezvényre, persze én mehettem az Egymásra lépni tilos társasjátékkal. Remek vak zenetanár és zongoristával ismerkedtem meg a vonatúton.
Október 13.  Kulcs-tartó program keretében a Magyar Bankszövetség Müller János úrral ismerkedhettem meg, aki azt a szemléletet képviseli, hogy kényszerű áldozat az aki hitelt devizában vett fel.  És nem kell megmenteni. Haljon meg az utcán kilakoltatva.
Október 15 Világforradalom és a szegénység elleni világnap
Október 23 Nem tetszik a rendszer tüntetés.
Október 25. 3sz-ben a Ebédszünet beszélgetés: Jótevő asszonyok vagy fedélemelgető smasszerek.
A szociális szakma: a szociális munkás segíti, az ügyfelet felkészíti érdekei érvényesítésében, képessé teszi, hogy jogait megismerje és azt érvényesítse, vagy az önkormányzat által meghozott rendelet végrehajtója. A „Tiszta udvar, rendes ház” érdemes és érdemtelen szegény stigmálása.
November 4. Ferenc Norbert „Pumukli „ bírósági tárgyalása. A radikális szociális munkás kiáll a kukázni tilos rendelet ellen. Ezért tiltakozást szervez a Józsefváros egyik közterületén. Performanszként vittek szemetet és azt betéve a kukába… majd onnan kivették. Ezért a rendőrök szabálysértési eljárást kezdeményeztek 50 000.- pénzbírság és 3 év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Budapesti Bíróság.
November 9 Gödörben a szegénység címmel a Gödör klubban Hegedűs Zsuzsa az Orbán Viktor főtanácsadója a Minden gyermek lakjon jól alapítvány elnöke beszélt, Dicsérte a Gyerekszáj programot. Több ilyen kezdeményezésre lenne szükség.
Mellékesen november 1-től alakulgat a KÖSZSZ: munkahelyet teremt ez a szociális szövetkezet.
www.koszsz.hu
November 23 Mi lesz a civilekkel a Parlament Cafe-ben a Századvég Alapítvány civil platformja fogalmakat kever össze. Közhasznú szervezetek a közfeladatokat átvállalás kapcsán legyenek besorolva. Nos a közfeladatokat viszont az állam visszaveszi az önkormányzatoktól, nem lesz hova becsatlakozni. Tisztázandó a közfeladat, ha a munka törvénykönyve és a polgári törvénykönyv szabályozása lehetővé teszi.
November 24 DE konferencia. számítógépes programok segítésével, hogyan tanulhat a látássérült, hallássérült, a mozgássérültet miként segíti egy inteligens kerekesszék.

Hilscher Egyesület Vészjelzés konferenciája.
Október 24-én Fulókércs községből érkezett segítséget kérő email. Ruhát, élelmet kérnek. Bandor Beával kezdjük a szervezést, mert az „Idetartozunk” kampány kapcsán várnak Borsod megyéből autókat, akik vihetnek ruhákat Fulókércs felé, de az Oltalom Alapítvány túl sok ruhát ajánlott fel.

 

Körbeküldözgettem emailt, hogy mely nagy segítő szervezet tudna a szállításba besegíteni, de a Máltaiaktól, a Vöröskereszttől a Baptistáktól is negatív válasz érkezett. Végül csak megoldódott a helyzet, így 3,5 tonna ruha eljutott Fulókércsre, de még meg kellett oldani a 236 gyermek számára a Mikulás Ünnepség kapcsán, hogy legyen nekik csomag ezt 2011-12-08 napon Mata András viszi Fulókércsre. 2 zsák játék a Madarász utcai korház adománya.
A Bohócok a Láthatáron, az Idetartozunk és az Arany Liliom Alapítvány nagy nehezen össze tudtuk szedni. De van még ruha, így még december 21-én Mata András ezt a szállítást vállalja.

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új évet Kíván az Arany Liliom AlapítványKözösségi média
Adatvédelem
Az Arany Liliom Alapítvány honlapja nem használ sütiket. Az Adatvédelmi Szabályzat a Fájlkatalógusban. Közérdekű önkénteseink és támogatottak adatait szigorúan őrzi, a kívánt ideig. Nem küld hírlevelet. Adományozók nevét kívánságáguk szerint teszi vagy nem teszi nyilvánossá. Kiemelten védelem: programjainkról készült fotókon szereplők hozzájárulásával tesszük csak közzé.

Copyright MyCorp © 2024
Ingyenes honlap létrehozása с uCoz