Arany Liliom Alapítvány - - Hiteles Mozgalom - Fibromyalgia

Honlap-menü
Körkérdésünk
Értékeld honlapomat
Összes válasz: 36
Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0
Belépés
Nyitólap » 2013 » Április » 20 » Végzetes folyamatok
4:51 PM
Végzetes folyamatok
Ma gyakorlatilag 4 millió ember él a 68 ezer forintos jövedelmi létminimum alatt, amely nem elég a megélhetéshez. Ráadásu, ha valaki minimálbért keres, még a létminimumot jelentő összeget sem kapja kézhez. Emellett 1, 2 millió ember él úgynevezett extra mélyszegénységben, ami azt jelenti: a minimális létfeltételei sem adottak. Azaz nem futja például étkezésre, lakhatásra, fűtésre. Ami pedig rettenetesen nagy gond, hogy ezekben a családokban gyerekek élnek, és a szegénység a magyar települések egyharmadát érinti. Itt az emberek hetven százaléka él mélyszegénységben. A probléma súlyosan csomósodik, mert ezeknek a településeknek az önkormányzatai is szegények, nem tudják támogatni a leszakadó rétegeket, nem képesek megfelelő szolgáltatásokat biztosítani nekik." (Herczog Mária, közgazdász, családszociológus, gyermekvédelmi szakértő, az Eszterházy Károly Főiskola egyetemi docense - 2013.)
A rendszerváltáskor, vagyis 1990-ben lakosságunk 10%-a, 1992-ben 22%-a, a 90-es évek végére 35%-a számított szegénynek. A vélemények persze megoszlanak a különféle létminimum- és szegénységszámítások módszerei és eredményei kapcsán, abban azonban a kutatók nagyjából egyetértenek, hogy a szegénység 1980 és 2000 között hazánkban legalább háromszorosára nőtt. Ma a szegénység minden harmadik magyar embert érint. A gyermekes háztartások 40%-a a létminimum alatt él, az egygyermekes háztartásoknál a szegénység aránya 30% százalék, a kétgyermekeseknél 35% százalék, a három vagy több gyermekeseknél viszont már 60% körül mozog. Az összes szegény 40-60%-a cigány.
A mélyszegénység a csoport és egyén számára a teljes reményvesztettség, céltalanság és tehetetlenség állapota, amelyben az ember valódi emberi minősége is megkérdőjeleződik, veszélybe kerül, hiszen az élettevékenységek a puszta létfenntartásra és a fajfenntartásra korlátozódnak, miközben a lelki élet fokozatosan, végül teljesen elsivárosodik. Az ösztönéleti funkciókra redukálódott egyén és csoportja elszakad azoktól az értékvilágoktól, melyek egy emberközösséget konstituálnak. (...) Elérhetetlenné válik az anyagi világ javainak többsége, és megszűnik az ezek előállítására és értékcsere keretében történő megszerzésére vonatkozó szabályok ismerete, vagyis a gazdálkodás képessége.
A mélyszegénységben élők munkanélkülisége nem átmeneti, hanem végleges, ők már nem munkakeresők, nem tartoznak a munkaerőpiac tartalékseregéhez, a munka világából való kirekesztődésük befejezett. Képzettségeik, szakismereteik, ha voltak is valaha, leépülnek, elavulnak, használhatatlanná silányulnak. A többségi, normakövető társadalommal való érintkezéseik alkalmivá és ellenségessé válnak, lakókörnyezetük lepusztul, élhetetlenné válik. Az önmaga sorsának irányítására képtelenné váló egyén elfordul az uralhatatlan, végzetszerű valóságtól, függőségekbe, alkoholhoz, kábítószerhez, gyógyszerekhez menekül, halmozottan jelennek meg testi, de főként lelki betegségek. A személyiségtorzulások és a kommunikációs mechanizmusok leépülésének következtében eluralkodik az erőszak, mint a kommunikáció pótléka mind a saját, mind a külső csoportok felé.
(Dr. Póczik Szilveszter történész, kriminológus, az Országos Kriminológiai Intézet tudományos főmunkatársa - 2009.)
Megtekintések száma: 292 | Hozzáadta: Holdanyó | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Név *:
Email *:
Kód *:
Közösségi média
Adatvédelem
Az Arany Liliom Alapítvány honlapja nem használ sütiket. Az Adatvédelmi Szabályzat a Fájlkatalógusban. Közérdekű önkénteseink és támogatottak adatait szigorúan őrzi, a kívánt ideig. Nem küld hírlevelet. Adományozók nevét kívánságáguk szerint teszi vagy nem teszi nyilvánossá. Kiemelten védelem: programjainkról készült fotókon szereplők hozzájárulásával tesszük csak közzé.
18144741-1-42
«  Április 2013  »
HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Copyright MyCorp © 2021
Ingyenes honlap létrehozása с uCoz