Arany Liliom Alapítvány - - Hiteles Mozgalom - Fibromyalgia

Honlap-menü
Körkérdésünk
Értékeld honlapomat
Összes válasz: 36
Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0
Belépés
Nyitólap » 2012 » Június » 29 » Nagyobb szükség van a civilekre, mint valaha volt!
8:34 AM
Nagyobb szükség van a civilekre, mint valaha volt!

Csécsei Ilona, Bakosi Tamás:


Napjainkban nagyobb ütemben változnak a törvények, szabályozások, tervek, mint azt valaha is gondoltuk volna.  A döntéshozók odafigyelése a civilségre igen vitatott, valamint gyakran találkozhatunk vegyes tapasztalatokkal is. Egy biztos. Az egyre szűkebb keretekből gazdálkodó civil szervezetek szerepe – tapasztalataim szerint - azonban egyre fontosabb lesz.

Mindez csak látszat? Ugye, nem?!  Gyakran halljuk, hogy kíváncsiak egy-egy szakmai és/vagy civil szervezet véleményére a döntéshozók és gyakran látjuk, hogy mintha nem is számított volna egy-egy konzultáció, azonban vannak pozitív tapasztalataink is, amikre igen fontos gondolnunk, ezeket látnunk és láttatnunk. Akkor is akarnunk kell elküldeni a véleményünket, hangoztatni a terveinket, a változási javaslatainkat, ha mindez eddig süket fülekre talált. Hogy egy közhellyel éljek: ,,Soha nem lehet tudni…” Nem tudok – ha tudnak jelezzék – annál kongruensebb válaszokat, észrevételeket, javaslatokat, mint amit az érintettek, azok képviselői, őket egybefogó civil szervezetek adhatnak.

Sok a civil, kevés a tett? Ha megnézzük csak a nonprofit szektort, akkor elmondhatjuk, hogy Magyarországon 58.242 nonprofit szervezet működött 2006-ban, ami 68 százalékos emelkedés, bevételeik reálértéken pedig 78 százalékkal nőttek 1993-hoz viszonyítva - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Statisztikai Tükör című kiadványából. Mára ezek száma növekedett. Oly sokszor olvasok egy-egy településen, ahol jelentősebb időt töltöttem el olyan szervezetekről, akikről igen keveset lehet hallani vagy programjaikról, megmozdulásukról értesülni. Persze ezek nem jelentik azok, haszontalanságát, sőt. Valamennyi civil szervezet tevékenysége, léte igen fontos, az utánajárás, ezek nyomon követése pedig személyi felelősség.

Merre tovább? Ismerünk olyan szervezeteket, amelyek neve megtölt egy-egy sort, ami a profilsokféleségre utal(hat). Nagy kérdés itt a hatékonyság, de tudunk nagyszerű példákról is. Vajon ez a pályázhatóság, a fennmaradás kulcsa? Vagy valami egészen más a jövő?

Az elv, amit soha nem szabadna elfeledni: Semmit, rólunk, nélkülünk!

Civilek, sok-sok erőt!

Megtekintések száma: 655 | Hozzáadta: Holdanyó | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 1
0
1 Jeneva   [Bejegyzés]
Articles like this really grease the safhts of knowledge.

Név *:
Email *:
Kód *:
Közösségi média
Adatvédelem
Az Arany Liliom Alapítvány honlapja nem használ sütiket. Az Adatvédelmi Szabályzat a Fájlkatalógusban. Közérdekű önkénteseink és támogatottak adatait szigorúan őrzi, a kívánt ideig. Nem küld hírlevelet. Adományozók nevét kívánságáguk szerint teszi vagy nem teszi nyilvánossá. Kiemelten védelem: programjainkról készült fotókon szereplők hozzájárulásával tesszük csak közzé.
18144741-1-42
«  Június 2012  »
HKSzeCsPSzoV
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Copyright MyCorp © 2021
Ingyenes honlap létrehozása с uCoz