Arany Liliom Alapítvány - - Hiteles Mozgalom - Fibromyalgia

Honlap-menü
Körkérdésünk
Értékeld honlapomat
Összes válasz: 36
Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0
Belépés
Nyitólap » 2012 » Október » 27 » 16 Akciónap A Nők Elleni Erőszak Ellen
9:24 AM
16 Akciónap A Nők Elleni Erőszak Ellen
FELVONULÁS FOTÓI

http://16akcionap.org/nehany-adat-a-csaladon-beluli-eroszakrol

Idén is megrendezik azt a felvonulást, amely a párkapcsolati erőszak nyomán meghalt női áldozatoknak állít emléket,és a nők elleni erőszakkal szembeni küzdelem fontosságára hívja fel a figyelmet.

Program november 25-én vasárnap:
15:00–16:00 Megnyitó a Toldi Moziban (1054 Budapest Bajcsy-Zsilinszky út 36-38)
A nők elleni erőszak helyzete 2012-ben: a résztvevő szervezetek beszámolnak az idei évről; megemlékezés az elmúlt 12 hónap alatt párkapcsolati erőszak miatt meghalt nőkről.

16:00–17:00 Felvonulás a Néma Tanú sziluettekkel.


Az ENSZ-közgyűlés 1999. december 17-én foglalta határozatba ezt a nemzetközi napot, amelyet a nők ügyeivel foglalkozó aktivisták 1981 óta tartanak számon. Akkor a latin-amerikai és karibi nők első találkozóján hirdették meg annak emlékére, hogy 1961-ben a Dominikai Köztársaságban a diktatúra brutálisan meggyilkolt három nőaktivistát.


A nők elleni erőszakot az ENSZ a következőképpen határozta meg:

„A nők elleni erőszak bármely olyan, a nőket nemük miatt érő erőszakos tett, mely testi, szexuális vagy lelki sérülést okoz vagy okozhat nőknek, beleértve az effajta tettekkel való fenyegetést, valamint a kényszerítést és a szabadságtól való önkényes megfosztást, történjen az a közéletben vagy a magánszférában. Beleértendő, de nem korlátozandó a testi, szexuális és lelki erőszakra, melyet az áldozat a családon belül szenved el, ide értve a bántalmazást, a lánygyermekkel való szexuális visszaélést, […] a házasságon belüli nemi erőszakot […]”

(Deklaráció a Nők Elleni Erőszak Megszüntetéséről, 1993)


A világon minden 18. másodpercben bántalmaznak egy nőt. Az, hogy valahol mi is számít erőszaknak, országonként változó. A szokások, az eltérő szocializációs folyamatok miatt gyakorta maguk a nők sem tudják, hogy áldozatok. Afrikában például a nők fizikai, lelki bántalmazása mindennapos, az elkövetőket nem büntetik. Európában és Amerikában – szeretnénk hinni, hogy a civilizált országokban mindenhol – létezik és egyre nagyobb nyilvánosságot kap a családon belüli erőszak kifejezés, ami azonban már nem csak a fizikai agressziót jelenti.


A testi erőszak csupán a jéghegy csúcsa: nem szabad megfeledkezni az erőszak más formáiról sem:


Szóbeli erőszak


A nő lekicsinylése, sértegetése, megalázása; a gúnyolódás; nevetségessé tétel; a veréssel, illetve a gyerekek elvételével, valamint az öngyilkossággal való fenyegetés.


Lelki erőszak


Barátoktól, munkától, családtól való elszigetelés vagy eltiltás; a nő önbizalmának módszeres rombolása; félelemkeltő viselkedés; állandó ellenőrzés.


Szexuális erőszak


Nem kívánt szexuális tevékenységre való kényszerítés; fogamzásgátlás akadályozása vagy kényszerítése.


Gazdasági erőszak


Anyagi függésben tartás; munkáról való lebeszélés vagy eltiltás; nő fizetésének elvétele.


A világon minden 18. másodpercben egy nő erőszak vagy bántalmazás miatt szenved. A statisztikák szerint átlagban minden harmadik nő van kitéve a családon belüli erőszak valamilyen formájának, és a női áldozattal járó gyilkossági estek felében az elkövető a volt vagy a jelenlegi partner. A nyugati adatok azt mutatják, hogy minden ötödik nő él vagy élt valaha olyan kapcsolatban, ahol partnere rendszeresen testileg bántalmazta őt. A testi, szexuális erőszak csak a jéghegy csúcsa, a folyamatos lelki erőszakban élő nők száma ennél jóval magasabb. Az EU-ban a nők közel fele panaszkodott már arra, hogy munkahelyén szexuálisan zaklatták. Magyarországon is magas azon nőknek az aránya, akiket otthon rendszeresen fizikailag bántalmaznak vagy megerőszakolnak, de csak az esetek kis százalékában kerül az ügy a rendőrség elé.

Megtekintések száma: 472 | Hozzáadta: Holdanyó | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Név *:
Email *:
Kód *:
Közösségi média
Adatvédelem
Az Arany Liliom Alapítvány honlapja nem használ sütiket. Az Adatvédelmi Szabályzat a Fájlkatalógusban. Közérdekű önkénteseink és támogatottak adatait szigorúan őrzi, a kívánt ideig. Nem küld hírlevelet. Adományozók nevét kívánságáguk szerint teszi vagy nem teszi nyilvánossá. Kiemelten védelem: programjainkról készült fotókon szereplők hozzájárulásával tesszük csak közzé.
18144741-1-42
«  Október 2012  »
HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Copyright MyCorp © 2021
Ingyenes honlap létrehozása с uCoz